Švestky a motorka

23. 02. 2018 11:17:54
„Tý jo, to vypadá jako má mašina!“ blesklo mě hlavó, když už sem dojížděl na picyklu v pátek z hokny dom. Bylo to Piaggio, ale nějaky divny. Stálo to u pravýho rantlu mezi dalšima kárama, tak sem zahamoval.

Eště trochu zadéchané sem s arabem došel těch patnáct metru zpátky a valil augle. Motorka vypadala jako moje X9, ale taky vypadala jako nějaky vesnicky žihadlo mladyho konópka z lontu, které chce dělat machra před kocórama. Samá klikatá divoká nálepka, na prdeli Kometa, divně vyšisovaná barva, jiná SPZ. Hážu čučku na pár detailů, jako vodchlíplá guma u napojeni zrcátka ke kastli, fpředu trochu ťuklá maska nebo typicky rezavé stojan a hercna mně buši zase víc, dyť to JE ta má mašina!

Před dvěma měsicama mě ju někdo šlohl asi noc před tim, než sme s mojó přilítli dom z dovolený a já su vod ty doby smutné. Měl sem ju kópenó vod kamoša před půl jařinó, začínalo léto a skútr vzal kramle! Tak sem prvně hóknul na městskó lampárnu, ešlivá náhodó nebylo to blokovy čištěni a voni ju nevodvezli do Slatiny na ten jejich tvrdě placené parkál. Ale pré ne, tak potom sem vytočil 158 a borec mně řekl, že v pět vodpoledne, až dojdu z haklbery, tak se stavijó na místo činu před náš barák a zkusijó to vyšetřit. Celé spocené sem valil na arabovi dom a v pět čučim z vokna, esli už só kliftóni tady. V šest furt nic, tak volám zase na stopadesátvosumičku a tam jiné borec říká, že nikdo nikdy nepřijede a že musim naklapat k nim. Kurňa, su trubka já nebo von nebo ten prvni? Sedli sme s mojó na kola a frčeli za komisařama.

V osum hodin sme se dočkali. Mladé praporčik byl fajn, sepsal to s nama a sliboval, že se mrknó na kamery z tý noci a podle značky vypátrajó, kudy ten chmaták jel Štatlem a dondó si pro něho. Na otázku, kdy s tim začnó, opáčil „Zítra to velitel některymu kolegovi přiděli a pak to pofrči. Můžete potom brnknót, ať vite, kdo to má.“ Přeméšlim, jak už to fajnově funguje, že zadá do komplu SPZ a vono to na kamerách najde vozidlo, kudy jelo a že to je jak ve filmu. Druhé den volám a dávám si spicha s tim echt komisařem. Ten už není tak mladé a tvrdi, že to pude pomalu, že ty kamery na slópech v noci nepoznajó tmavó barvu vod světlý a značku většinó ani ve dne. Tak zas nevim, su trubka já, nebo von nebo ten první?

Eště se mne vyptal, esli mě někdo nemá rád, že by třeba na mně chtěl udělat levingstona. Vo takovym jednom borcovi vim, slíbil mně opravit chatu a povedlo se mu to rychle, hned druhé den zfajrovala. A taky mně jeho lidi kradli matroš. Byl pak nasrané, že mu nechcu zaplatit všechno, co chtěl, když byl tak užitečné.

Hlavó mně furt šla písnička Skupinové foto vod Dobeša, jak mu chlupatí našli ztracenó vodvahu za devět hodin a přeméšlel sem, jestli tu svó motorku eště někdy uvidim. Vod tý doby sem každé den valil augle na každé maxiskútr, co sem ve Štatlu zmerčil, kamoši taky, párkrát to už vypadalo, ale nikdy to nebyl von. A trvalo to né děvět hodin, ale měsíc, když mně komisař volal, že případ se odkládá, nikdo nic nevypátral, pachatel neznámé.

Léto v plnym pródu, zoncna rumpluje a já musim jezdit buď kraksnó nebo na picyklu. Kurňa! Furt se přesóvám až na konec Štatlu na stavbu nové chaty a na mašině by to bylo tak suprový! Furt sem čučel na každó, kteró sem potkal, esli to není ta moja.

S familijó sme se dohodli na tédnu v Chorvatsku, že v pátek nabalime a v noci vyrazime, ať netrčime někde v Rajchu v koloně. V haklbery sem hoknil jak vo kéhák, ať to tam téden vydržijó sami a pak valil na kole dom. Mám to jen dva kiláky, takže vosum až deset minut podle semaforů. No a tři sta metrů před domovem sem JU uviděl!

Rychle sem dojel dom, hóknul na ženu, že su vzrušené a proč a valil s klíčkem zpátky k motorce. Furt tam byla. Strčil sem do ní ten klíč a nastartoval. Jo, je to vona! Hned sem volal 158, švestky dorazily, vysvětlil jsem jim, vo co go a tak si zavolali technika kvůlivá stopám. Řikal sem si, že aspoň uvidim profiky, jak to umijó a že asi teď už fofrem bude jasný, kdo ju šlohl. A měl sem blažené pocit, že ju zas mám...

Taky sem si zahrál na „poznej deset rozdílů“. Levé špígl asi urazili, tak tam dali jiné, chyběla opěrka za sicnó, vyšmirglované lak z původní zelenomodry metalízy na šedó matnó, plno divokéch samolepek a moja jediná s jazyčiskem Rolling Stones byla pali.

Když sme s chlupatéma votvírali sicnu, abysme pod ňó zkontrolovali VIN, našli sme tam EET babišenku. Byla z toho samýho dne z rána z nějakýho vobchůdku s potravinama. Tak se jich ptám, jestli tam hned zajedó se voptat, kdo ráno nakupoval, ať ho identikujó. A voni že né, že to teď jenom sepíšó a dajó na stůl tomu mýmu komisařovi. Ale že má dovolenó, tak to začne řešit až po deseti dnech! Taky kluci zjistili, komu patří nová SPZ, někdo z centrály se mu dohókal a dotyčné jim sdělil, že svó motorku pučil známýmu a ten ju pré má v servisu tady ve Štatlu v Husovicách. Ani na tohle kluci nezareagovali tak, že by se tam hned jeli mrknót a vočíhnót situacu. A technik pré nenašel ani votisk, jen vobalil sicnu alobalem a sejmul tak pachový stopy. Holt profi hokna celé té partičky, jak poď na mě z boku. Eště mně poručili, ať mašinu dovalim k nim na dvůr do garáže, aby ju měli jako důkaz. Ale nesmim na ni teď jet, protože nemá platnó SPZ! Tak sme s mojó šli a tlačili ten kilák a něco motorku přes kopec do stanice Tóha a šli pak večír špacírem dom. Do Chorvatska sme vodfrčeli až v sobotu...

Po tédnu sme se vrátili vyzoncnovaní a hned sem volal komisařovi, jak to teď bude. Pré si mašinu nechajó eště tak dvě neděle a potém mi ju asi dajó, von zatím prošetři ty indycije a prubne určit pachatela. Zahájil jsem vyčkávání.

Po pulce srpna zas házim komisařovi drát a von, že si mašinu mužu vodvizt. Ale s vyšetřovanim to pré de zatím pomalu, v obchodě už si to nepamatujó a v servisu řekli, že vo ničem špatnym nevijó. Eště pré vyslechne toho mýho suprovýho stavitela...

Za další dva tédny mě komisař zase hókl. Pré se stavitelovi dovolal, požádal vo schůzku ve věci šlohnutý a najitý motorky a v ty chvili dostal vod stavitela sprdunk, že von je slušné, poctivé a charakterni vobčan a ať de komisař někam a že si to se mnó vyřidi. Tak si radši mám dávat bacha.

Usilovny pátrání profiků ukončeny, případ odložen ad acta a já vod ty doby chodim po Štatlu z půlky pozadu, jak se furt votáčim a hledám, ze který strany si pro mě přijde stavitelova spravedlnost...

Formec ze Štatlu

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Disclaimer: Tento článek je nevěrohodný, vymyšlený, vůbec ničím nepřipomíná realitu dnešních dní!Nevěřte!

Autor: Jaroslav Forman | pátek 23.2.2018 11:17 | karma článku: 24.30 | přečteno: 811x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 143 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 20.20 | Přečteno: 759 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.77 | Přečteno: 203 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 164 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 1 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 811

Bankéř, manažer, rogalista, cestovatel, štatlař, manžel a otec, kutil, člověk milující humor, rád plující životem. I vážné věci mohou být brány z hezčí strany...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...